2017-07-25 18:54:19• hírek • Kocsis Zoltán

Három este, három remek film – a hétvégén Szatmárnémetiben a TIFF Karaván

Immár harmadszor „állomásozik” Szatmárnémetiben az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál Karavánja. Péntek, szombat és vasárnap három remek filmmel vár és maradandó moziélményt ígér.

A TIFF Karavánja három olyan nagyfilmet mutat be a filmkedvelő szatmári közönségnek, amelyek az utóbbi időben jelentős díjakat és elismeréseket arattak fontos filmfesztiválokon. Ilyen például Ion Barbu csodálatos világát bemutató A Petrila bolygó, Radu Mihaileanu romantikus drámája, A szerelem története vagy Till Attila Oscar-listás akció-vígjátéka, a Tiszta szívvel.

Elsőként péntek este várják a mozikedvelő közönséget. Mint minden este, ekkor is 21.30-kor kezdődik a vetítés – két rövidfilm után A Petrila bolygó lesz az első nagyjátékfilm, amit levetítenek. Az Október 25. téren, vagy ahogy a szatmáriak ismerik, az új központban. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a szabadtéri mozizást, akkor a Szakszervezetek Művelődési Háza jelenti a B tervet.

Mondanunk sem kell, belépő nincs, a mozizás mindenki számára ingyenes.

Íme a TIFF Karaván programja:
Július 28., péntek

21.30: Offstage (rendező Andrei Hutuleac, játékidő 25 perc)
Sechestratii fara voie (rendező Tudor Botezatu, játékidő 8 perc)
A Petrila bolygó (rendező Andrei Dascalescu, játékidő 80 perc)
Felvállaltan egyoldalú és kétségtelenül karizmatikus dokumentumfilmet forgatott Andrei Dăscălescu a Hunyad megyei Petrila bezárásra és bontásra ítélt bányájáról. A Petrila bolygó (Planeta Petrila) nem annyira a településről szól, mint azt a cím sejtetné, hanem egyik lakójáról, a kreatív és egészséges humorérzékkel bíró Ion Barburól, aki úgy gondolja, hogy a bányaváros jövője a kultúra, ezért „Pompadu” központot hozna létre az elhagyott épületekben, írta a filmről a maszol.ro.

Július 29., szombat:
Broken (rendezte Alex Mironescu, játékidő 11 perc)
A szerelem története (rendezte Radu Mihaileanu, játékidő 134 perc)
Egy rég elveszettnek hitt könyv titokzatos módon előkerül, és összeköti egy fiát kereső idős férfi és egy, az anyja magányára megoldást kereső fiatal lány életét. A férfi soha nem tudta kiheverni élete nagy szerelmének, Almának az elvesztését, akiről A szerelem története címmel regényt is írt. A második világháborút túlélő könyv számos szerelmet segített elő, valamint főhőséről kapta az a tizenéves lány a nevét, aki szeretné kideríteni névadóját, miközben új férjet is igyekszik találni egyedülálló édesanyjának. A férfi és a lány is válaszokat keres, és talál egy, három generációt, hat évtizedet és több kontinenst átívelő szerelem történetében. (port.hu)

Július 30., vasárnap
Első este
(Prima noapte) (rendezte Andrei Tanase, játékidő 17 perc)
Amikor odakint havazik (rendezte Conrad Mericoffer, játékidő 12 perc)
Tiszta Szívvel (rendezte Till Attila, játékidő 105 perc)
Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: